Guide: Alt du skal vide om sommerdæk

Hvad er sommerdæk, og hvorfor er det så vigtigt, at man skifter dæk to gange om året? I bund og grund er det vigtigt, at du skifter dæk, da disse er vigtige for din og dine medpassagerers sikkerhed. Det kan virke en smule underligt at skulle skifte til sommerdæk, for hvordan gavner det egentlig? Læs videre og bliv klogere på, hvornår du skal skifte til sommerdæk, hvordan du skifter til sommerdæk og meget mere.

Hvorfor skifte til sommerdæk?

Det kan virke mere meningsfuldt at skifte til vinterdæk, da vejrforholdene virker mere ekstreme end i sommermånederne. Sandheden er dog, at vinterdæk er lavet til at præstere i vinterføre, og sommerdæk er bedst egnet om sommeren, når vejene er tørre. I vådt og glat føre præsterer sommerdæk dårligt – derfor er det vigtigt at køre efter forholdene og tænke over, hvorvidt du kører med vinter- eller sommerdæk.

Hvornår skifte til sommerdæk?

Lovgivningen siger ikke, hvornår man skal skifte til sommerdæk, eftersom det danske vejr kan variere utroligt meget fra år til år. Tommelfingerreglen siger dog, at man skal køre med sommerdæk fra april til oktober, da risikoen for frostramte veje ikke er synderligt stor her. Du skal dog altid orientere dig i forhold til vejret, inden du begiver dig ud i at skifte dæk.

Hvor og hvordan skifte til sommerdæk?

Du kan enten vælge at få skiftet til sommerdæk på et værksted, eller du kan gøre det selv. Omkring halvdelen af alle bilejere i Danmark vælger faktisk selv at hoppe i arbejdstøjet. Det er dog vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du skal gøre, så din kørsel forbliver sikker.

Hvordan ser et sommerdæk ud?

I modsætning til vinterdæk har sommerdæk ikke nogen markering, der indikerer, at det er et sommerdæk. Du skal derfor være på udkig efter den såkaldte M+S markering på hjulet. Hvis denne markering ikke findes, er der tale om et sommerdæk.

Hvornår købe nye sommerdæk?

Det kan være svært på øjemål at se, hvornår dækket er slidt så meget, at det skal udskiftes. Der findes 20-krone-reglen, hvor du tager mønten og vender den med dronningens hoved opad. Dernæst putter du den ned i rillen i dækket, og hvis mønten rammer kanten fra halsen og op, trænger dækket ikke til udskiftning. Hvis du derimod kan se længere nede end hals og hoved på dronningen, skal dine dæk udskiftes. Det er en rigtig nem og hurtig måde, hvor du kan se, om dine dæk stadig er lovlige. Du kan med fordel tjekke dette lidt for ofte end for sjældent, da det udløser en bøde på 1000 kroner per dæk, der ikke overholder de gældende regler.

Sommerdæk om vinteren?

Må du køre med sommerdæk om vinteren? Svaret er ja. Lovmæssigt er der ikke noget, som forhindrer dig i at køre med sommerdæk om vinteren. Der er altså ingen love, der pådutter dig at skifte mellem vinter- og sommerdæk. Det anbefales dog ikke, at du kører med sommerdæk om vinteren, da bilens køreegenskaber forringes markant. Som førnævnt er sommerdæk ikke et godt match med glat og vådt føre, hvilket må siges at karakterisere den danske vinter rigtig godt.

Du ved nu alt, hvad der er værd at vide om sommerdæk, og hvorfor det er altafgørende, at du skifter mellem sommer- og vinterdæk – både for din egen sikkerhed, men også for medtrafikanternes. Du kan læse mere og købe sommerdæk hos daekonline.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *