Er dieselbilernes fremtid truet?

Vi er efterhånden godt klar over, at vores brug af biler og heraf også fossile brændstoffer, er med til at lægge pres på vores klima. Problemet er bare, at vi har enormt svært ved at skulle undvære vores 4-hjulede venner, fordi de er så central en del af vores hverdag og liv. Men netop for at imødekomme cykler og elbiler og for at mindske luftforurening, så er der flere af verdens store byer, som sigter efter at forbyde dieselbiler på sigt.

Helt konkrent, så melder borgmestrene i Paris, Mexico City, Athen og Madrid ud, at de vil forsøge af forbyde kørsel med dieselbiler i deres byer inden 2025; altså om blot 8 år.

Grunden til dette er, at forureningen i disse byer er et massivt problem, og at det er stigende. For at undgå, at byerne bliver ligesom andre storbyer, hvor smog gør det farligt at leve, så står dieselbilerne således for skud.

En kamp for borgerne  

Vil man gerne bevare en storbys borgeres helbred, så er det vigtigt at være forebyggende. Travle millionbyer står forskud, men kampen bliver taget op.

For at sikre borgernes helbred – og turisternes lyst til at komme der, så er håbet, at man opnår renere luft i millionbyerne. Blandt andet i Paris er man allerede godt i gang, og her har man faktisk allerede indført et række tiltag.

Eksempelvis bliver den ellers så travle Champs-Élysées lukket for trafikkørsel én gang om måneden. Det er naturligvis et lille skridt, men det imødekommer alle andre end dem, som kører der i bil. Netop derfor vil et kommende forbud af dieselbiler da også være et stort skridt i samme retning.

Derudover er det desuden også forbudt at køre rundt i Paris’ gader i biler, som er registreret før år 1997. Altså endnu et skridt mod at fjerne dieselbilerne fra gaderne.

Ønsker du desuden selv, at din bil forurener en smule mindre, så er der mulighed for, at du kan installere et brændstoffilter i din egen bil. Læs mere her.

Oslo indfører midlertidigt dieselforbud 

Selvom luftforurening måske er noget, som mange af os forbinder med storbyer som New York og Beijing, så rammer det faktisk også vores skandinaviske storbyer. Netop derfor har Oslo Kommune også nedlagt forbud mod dieselbiler på kommunale veje i en ubestemt periode.

Dette sker på baggrund af akut helbredsskadelig luftforurening, hvor vejrforholdene sandsynliggør at eventuel forurening vil ske i endnu højere grad, hvis ikke et akut forbud bliver etableret.

Selvom det denne gang er vejret, som gør at forbuddet træder i kraft, så er det altså endnu et tegn på, at dieselbilernes fremtid er truet. Det er disse typer biler som står for skud, og med el- og hybridbiler, som vinder frem på markedet, så kan det altså få negative følger for dieselbilerne.

Desuden ønsker Oslo Kommune i fremtiden også at indføre et totalforbud mod dieselbiler på dage hvor vejret er stillestående og partikelniveauet er højt. Dette skal efter planerne omfatte alle kommunale veje, fordi luftforureningen i Oslo kan blive enormt høj, hvis forholdene er til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *